GTranslate

De klachten en de symptomen waren duidelijk.

restauratie

Doffe plekken op motorkap en rechter voorscherm. Roestplekken op het schuifdak. Natte voeten bij regen. Tijd voor een Extreme Makeover.

Toen ik de auto in 1984 kocht werkte ik voor Shell in het Midden-Oosten en was ik in Breda op verlof. Omdat ik weer terug moest ging de auto in de stalling. Helaas was die licht vochtig, dus toen we na een jaar weer op verlof kwamen zat de hele motorruimte onder de vliegroest.

Maar 3 maanden vakantie roepen om een activiteit, dus motor er uit en motorruimte leeggeruimd. Stralen en spuiten en ondertussen de motor helemaal in conditie brengen.

Vanaf die tijd is er weinig extra werk aan geweest, tot in 2002 jaar de remmen problemen begonnen te geven. Revisiesetjes hielpen niet (toch te veel pitting op de zuiger omdat ik pas toen de auto een jaartje of 25 oud was een keertje de remvloeistof heb vervangen) dus aan de voorkant alles vervangen en achter nog maar een keer alles opnieuw afgesteld. En nu dus wat problemen met het "lijf"

Oktober 2003, de herfstvakantie komt er aan.
In eerste instantie dacht ik, gezien de aard van de problemen, dat ik in een ruime week de boel wel voor elkaar zou krijgen; ik werk voor een grote dealerorganisatie met een eigen schadebedrijf en daar mocht ik wel een weekje werken. Ik nam dus 6 snipperdagen op.
"Ja ja" denken nu degenen die eerder aan zoiets begonnen. En ondertussen weet ik ook beter want er ontstond een bepaald fanatisme.
Voor- en achterruit eruit: ingevreten roestplekken en een rotte paravant. Schuifdak er uit en gefrustreerd over de kleur (ouderdom) van de hemelbekleding. Typisch dat je tijdens het gebruik van de auto dit niet als storend ervaart.

restauratie

Helaas werd er bij het uitsnijden van de voorruit een klein scheurtje veroorzaakt zodat ik een dagje met een Stanleymes aan de gang moest om erger te voorkomen. Gelukkig bleek Robert van der Grinten bezig te zijn een CC te fileren en mocht ik voor een zeer redelijke prijs de voorruit overnemen. Door ervaring wijsgeworden m'n Stanleymes maar meegenomen en na een avondje voorzichtig snijden was ik een voorruit, een handvol klemmen en een dashboardrubber rijker.

Ondertussen dapper begonnen met schuren (handig, zo'n schadewerkplaats, alles onder handbereik, ook de meest exotische apparatuur) en tot mijn grote vreugde bleek de carrosserie verder helemaal gaaf, op de voorkant van beide dorpels na waar een klein ingelast stukje en wat roestdraadjes tevoorschijn kwamen.

restauratie

Was ik blij dat mijn vader indertijd een tectylbehandeling had verkocht.

Even voor de duidelijkheid: Tectyleren in die tijd ging bij ons als volgt: 

  • dag 1: Demonteren van binnenbekleding voor en achter, inspuiten van alle naden en holle ruimtes met dunne Tectyl.
  • 's Nachts uitlekken en indrogen.
  • dag 2: Spuiten van bodem en binnenkant van portieren en achterschermen met dikke Tectyl en uiteraard weer opbouwen.

Kostte toen ƒ 130 maar het was elke cent waard.

Iedereen snapt nu dat dit geen project van een weekje meer was. Toen ik de deurrubbers er uit haalde bleek de naad waar ze opzitten redelijk geroest en om dit weer mooi te krijgen moest er wat gebeuren.
Het hele interieur werd er uitgehaald.

restauratie

Buiten werd de lak door een collega zover teruggeslepen als nodig was. Omdat ik geen risico wilde lopen met de oude laklagen zijn deze eerst geïsoleerd met een tussenlaag en daarna donkergrijze primer er op. Die heb ik een paar weken laten uitharden en is daarna geblokt en nat geslepen. Helaas kon ik bij onze lakleverancier geen basislak in donkerblauw 456 kopen, anders had ik basislak en blanke lak laten spuiten omdat dat wat sterker is. Nu is het gewone 2K lak geworden. Jammer maar helaas.

In de tussentijd is de bodem aan de binnenkant helemaal kaal gemaakt om zeker te weten dat de waterlekkage daar geen problemen had veroorzaakt. Dat bleek niet zo te zijn maar nu had ik ook de mogelijkheid om nieuwe dempingsmatjes te plakken en de rest in nieuwstaat te brengen. Bij onze vaste stoffeerder de laatste 2 meter hemelbekleding gekocht en thuis ingeleverd.

Omdat ik tijdens het werk van de voorbewerker ook wat te doen wilde hebben alle beugels, klemmen en deksels onder de motorkap gedemonteerd en van verf ontdaan, inclusief het luchtfilterhuis, wat me ruim 4 uur kostte. Dat ziet er dus allemaal ook weer als nieuw uit. De grootste moeite had ik trouwens met het aluminium distributiedeksel. Dat was ooit eens met blanke lak behandeld (uit een spuitbus) waaraan onvoorstelbare hoeveelheden stof bleven kleven. Kaalmaken ging snel (in ieder geval de vlakke stukken) maar voor de hoekjes en kantjes toch maar de Dremel tevoorschijn gehaald.

restauratie

Tijdens het werk aan de Coupé heeft een collega van me in dezelfde werkplaats een Autobianchi Primula Coupé S gerestaureerd. Deze auto was ooit aan diens vader verkocht en toen die overleed kwam de auto in mijn familie terecht. En nu weer bij de oorspronkelijke eigenaars. Terug bij af. Die auto is nu ook klaar en is te bezichtigen bij "Derivazione"

26 januari 2004: De spuiter werkt 6 uur totaal om de carrosserie gespoten te krijgen. Eerst alle delen nawassen en dan afplakken en (bijna) alle naden kitten en afstrijken.
Maar na die 6 uur staat er ook een plaatje. Eén stofje en verder zo strak als glas. We besluiten om de cabine niet te stoken en de auto op normale temperatuur te laten drogen.

restauratie

29 januari 2004: 's Avonds krijg ik de kriebels en rijd terug naar m'n werk om alvast onder de motorkap het een en ander voor te bereiden zodat ik op 31 januari meteen aan de gang kan.

30 januari 2004: Dr Vinyl brengt het gerepareerde dashboard terug. Kost 90 euro maar is goed gerepareerd, dus de moeite waard.

31 Januari 2004: De bedoeling is vandaag de motorruimte helemaal af te werken, dus schutbord en binnenspatborden afwassen met M700 (ontvetter) en daarna poetsen. Accubak mooi gemaakt en luchthoorn gereviseerd. Het luchtfilterhuis is prachtig gespoten en de originele sticker gaat er weer terug op.

1 februari: Mijn hemel!
Eindelijk gaat m'n vrouw de hemelbekleding afwerken. Tunneltjes stikken. Wat het langste duurt zijn de coupnaden (of in dit geval coupé-naden?).

restauratie

Met passen en meten wordt de meeste tijd versleten maar ook dit project lijkt te gaan lukken. Kijken of het ook zo mooi in de auto komt. De zonnekleppen maak ik schoon met groene zeep (puur) omdat ik nog geen idee heb hoe ik nieuwe moet maken. De originele zijn niet gestikt maar gesealed en daar heb ik niets voor.

Via-via kwam ik aan een origineel dashboardpaneel met namaakhouten dessin (mooi dat Giovanni Novarino dat had meegebracht naar Houten) zodat ik afscheid kan gaan nemen van m'n eigen maaksel. Dat namaakhout uit de bossen van Turijn scheurt als het op leeftijd komt en omdat ik niets anders had was er een plaatje fineer overheen gezet. Nu dus weer als origineel.

restauratie

Februari 2004: Allerlei details worden afgewerkt.
Kofferruimte en brandstoftank worden geschuurd en, na uitgebreid primeren, weer gespoten.

restauratie

De hemel wordt gemonteerd (vreselijk karwei vanwege het schuifdak) maar gelukkig was de maatvoering zeer goed zodat ik niets tekort kwam en ook niets overhield. Gerrit Nijhoff vervangt de distributieriem met spanrol en lager, stelt de kleppen en plaatst een nieuwe v-snaar. Loopt weer als een zonnetje

Maart en April 2004:
Alle chromen delen en de verlichting worden gemonteerd, interieur ingebouwd en ruiten gemonteerd.

restauratie

Samenvattend: 

Mooi geworden, veel langer over gedaan dan ik verwachtte. Veel tijd verloren aan belangstellende collega's (wel gezellig) en het klaarzetten en opruimen van onderdelen iedere dag dat ik ging werken.

restauratie

't Is op dat gebied makkelijker om een eigen ruimte te hebben. Maar de aanwezigheid van expertise en gereedschap bij een autoschadebedrijf is veel meer waard! Heel veel dank dus aan Autoschade Hoogeind in Breda.

En hier staan alle foto's van de restauratie.

Wil je meer weten over de Lancia Flaminia Convertible Touring 2.8 3C Superleggera die er achter staat? Klik dan hier